A Zusanli és a Hegu akupunktúrás pontok

Dr. Ruan LiHua előadása

Az alábbiakban Dr. Ruan LiHua nagytudású kínai orvos előadásának átiratát olvashatjátok szóról szóra.

A műsorban látható képanyag természetesen elengedhetetlen a leírtak megértéséhez. Ha nem volt alkalmad a televízióban megnézni a doktornő előadását, tanfolyamaink közt megtalálod az egészet - sőt, az oldalunkon még néhány olyan információ is elhangzik, ami a televízióba időhiány miatt nem kerülhetett bele.


"Az akupresszúra alapjai" c. tanfolyamunkat az alábbi linkre kattintva találod meg: 


AZ AKUPRESSZÚRA ALAPJAIArra azért érdemes emlékezni, hogy bár ez a tudás rendkívül értékes és relatíve veszélytelen, egy esetleges komoly betegség esetén orvoshoz kell fordulni.

Dr. Ruan LiHua óbudai rendelőjének telefonszáma: +36-30-214-5077, a címe 1033 Bp., Vöröskereszt u. 11. A doktornő több mint negyven éve praktizál Óbudán. Nagy tisztelettel és szeretettel ajánljuk Őt.

Honlapja elérhető itt:

KÍNAI ORVOSLÁS - DR. RUAN LIHUA HONLAPJAHÉTFŐ


1. Mire jó a Zusanli pont? I.

 

Most elmondom, hogy milyen egészségügyi előnyei vannak a Zusanli-pontok (足三里) masszírozásának.

 

A Zusanli a gyomormeridián egyik fő akupunktúra-pontja, amely erősíti a testet és az elmét. A hagyományos kínai orvoslás úgy véli, hogy a Zusanli masszírozása szabályozhatja a test immunitását, fokozhatja a betegségekkel szembeni ellenállást, szabályozhatja a lépet és a gyomrot, táplálja a középső részt és táplálja a qi-t. Feladata a szél és a nedvesség kiegyensúlyozása, a test megerősítése és a rossz energiák megszüntetése. Tehát mikor van a Zusanli pont masszázsának az ideje? Legjobb, ha 7 és 9 óra közt masszírozzuk a Zusanlit, mivel ez a pont a gyomorcsatornában található, és a Qi és a vér ebben az időben áramlik a gyomor meridiánjában.

 

 

 

Ha testét emésztési zavarok, székrekedés, hasmenés, gyomorfájás, puffadás, hányinger, ödéma és légszomj gyötri, akkor a Zusanli-ponton végzett masszázs jó hatással lehet a betegségek megelőzésére és segítheti a gyógyulást.

 

 

 

 

KEDD


2. Mire jó a Zusanli pont? II.

 

 

A Zusanli-n végzett közvetlen masszázs mellett akupunktúra vagy moxibúció is végezhető, ami segíti, hogy teljesen egészségesek legyünk. A Zusanli-pont stimulálása hatékonyan fokozhatja a gyomor-bél rendszer mozgékonyságát, ami nagyon hatékonyan elősegíti az étvágyat és segíti az emésztést. Ezenkívül jó szabályozó és helyreállító hatással van az agysejtek működésére, javítja a szellemet és az energiát; jó szabályozó hatással van a test vérkeringésére és belső keringésére is. Emellett javíthatja a szívműködést, és jót tesz a sejtek számára is. Segít normalizálni a vércukorszintet is.

  

 

 

A modern orvoslás átfogó vizsgálatokat szentelt a Zusanli pontnak. Az akupunktúra vagy masszázs a Zusanli-ban fokozhatja az emésztőrendszerben a különféle enzimek aktivitását, szabályozhatja a gyomor és a bél mozgását, növelheti az étvágyat és elősegítheti az emésztést.

 

 

 

 

 

SZERDA


3. A Zusanli pont hat legfontosabb szerepe I.

 

 

Hat speciális funkciója van:

 

Először: élénkítő hatás

 

A régi kínai orvosok tanítása szerint a Zusanli ponton végzett masszázs vagy akupunktúra nagyon jó hatással van a középső és tápláló qi feltöltésére, ami nagyon alkalmas azon betegek számára, akiknek nincs elég qi-je. Az akupunktúra és a moxibúció híres kínai műveiben feljegyezték, hogy a Zusanli-ponton végzett akupunktúra nagyon jól erősítheti a testet, és segít, hogy egészségesek legyünk.

 

Másodszor: jó hasmenés ellen

 

A Zusanli egyik legfontosabb szerepe, hogy megfogja a hasmenést, ha a hasmenést a gyenge lép és gyomor vagy a hideg okozta. Ebben az esetben a Zusanli stimulálása helyrehozhatja az egészséget. Ezen kívül, ha az étel felhalmozódása okozta a hasmenést, akkor masszírozhatja a Zusanli-t, de ha vérhas vagy nedves hő okozta a hasmenést, a Zusanli közvetlen masszázsának nincs jelentős hatása: ebben az esetben más pontokkal kell kombinálni. Az akupunktúrás pontokat orvosi kezelés során kombinálják.

 

Harmadik: Fájdalomcsillapító hatás

 

Ha hasi fájdalmat érzünk, függetlenül attól, hogy a qi stagnálása, qi-hiány, vérhiány, élelmiszer-felhalmozódás, gyomorhiány vagy léphiány okozza ezt, a Zusanli ponton végzett masszázs három-négy perc alatt enyhítheti a fájdalmat. Meg kell azonban jegyezni, hogy ha a hasi fájdalmat hő okozza, akkor a legjobb, ha nem masszírozzuk a Zusanli-pontot, különben más problémák is felmerülhetnek. 

 

 CSÜTÖRTÖK


4. A Zusanli pont hat legfontosabb szerepe II.

 

Negyedszer: Nyugtató hatás

 

A Zusanli-ponton végzett masszázs jó nyugtató és lazító hatású, terápiás hatással van az álmatlanságra és az ingerlékenységre. Ezenkívül, ha a testben az álmatlanság okát a szív vagy a lép hiányossága okozza, akkor a Zusanli akupunktúrája a legjobb választás.

 

Ötödik: Növeli az étvágyat

 

A Zusanli-n végzett masszázs vagy akupunktúra után észreveheti, hogy az étvágya megnő. Tehát, ha gyermekének étvágytalansága van, akkor megmasszírozhatja a Zusanli pontot, amely visszaállíthatja gyermeke normális étvágyát.

 

Hatodik: Megszünteti a reumát

 

A reuma sok idős ember számára okoz fájdalmas gyötrelmet. A test egészségének helyreállításához a lép és a gyomor megerősítése az egyik legalapvetőbb követelmény, így a testben lévő felesleges nedvesség jól eltávolítható, és a probléma alapvetően megoldható. A Zusanli pont a gyomor meridiánjához tartozik, így ennek az akupunktúrás pontnak az stimulálása szerepet játszhat a testnedvek segítésében és a reumás betegek gyógyulásának elősegítésében.

 

 

 

 

PÉNTEK


5. Hogyan gyógyítsuk magunkat a Zusanli pont segítségével?

 

 

Hogyan találjuk meg a Zusanli pontot?

 

A Zusanli pont 3 hüvelyknyire helyezkedik el a térdkalács alsó szélétől (a mutatóujjat, a középső ujjat, a gyűrűsujjat és a kisujjat együtt simítsa lábára, a középső ujj középső ujjpercének magasságában a négy ujj szélessége 3 hüvelyk).

 

 

 

Hogyan masszírozzuk a Zusanlit?

 

A hüvelykujjal különböző módokon nyomhatjuk ezt a pontot, vagy alkalmazhatunk moxibúciót.

 

Az egyik lehetőség az, hogy hüvelykujjával vagy középső ujjával naponta egyszer 5-10 percig, percenként 15-20 alkalommal megnyomjuk a Zusanli-t. Figyeljünk, hogy minden egyes nyomás idején hasonló mértékű fájdalmat és hőhatást érezzünk.

 

Amikor a hüvelykujjával nyomást gyakorol a Zusanli pontra, függőleges erőt fejtsen ki, nyomja és dörzsölje meg. A másik négy ujjat szorítsa ökölbe, vagy tárja szét, hogy ujjai együtt dolgozva, együttes erejükkel támogassák a hüvelykujjat.

 

 

 

A második lehetőség a moxa-pálcák használata a Zusanli ponton heti 1-2 alkalommal. A moxa-terápia minden egyes alkalommal 15-20 percig kell hogy tartson. A moxa-terápia során a moxa-pálcát lassan kell felfelé és lefelé mozgatni a Zusanli-pont mentén, és vigyázni kell, hogy nehogy megégesse a bőrt. 2-3 hónapon át alkalmazva javítja a gyomor-bél működését, felfrissíti és energikusabbá teszi az embereket.

 

 

 

 

SZOMBAT


6. Mire jó a Hegu pont?

 

(Ez a Kéz Vastagbél Meridiánjának legfontosabb pontja. Alkalmas az arc és a fogak betegségeinek enyhítésére, valamint a fej és az arc meridiánjainak szabályozására. Ezek a láz, valamint a fej és az arc különböző betegségei kezelésének legfontosabb aspektusai. )

 

 

A Hegu pont kezelése segít az arc összes betegségének gyógyulásában. Ez az akupunktúrás pont a következők vonatkozásában használható: A fej, az arc, a fül, a szem, az orr, a száj, a fogak; Fejszél; karfájdalom és duzzanat; ízületi mozgásbeszűkülés miatti gyengeség.

 

A Hegu-pont egy speciális fájdalomcsillapító pont: dörzsölheti fogfájás, fejfájás, torokfájás, arcideggyulladás esetén mindaddig, amíg a fájdalom fennáll.

 

(1972-ben Nixon amerikai elnök Kínába látogatott, Zhou Enlai miniszterelnök kísérte őt tanulmányútján, ahol megismerkedett a kínai akupunktúrával és érzéstelenítéssel: egy hosszú és vékony ezüst tűt gyengéden beleszúrtak a beteg kezének Hegu-pontjába, majd elektromos áramot vezettek a betegbe. Ennek hatására a beteg nem mutatott fájdalmat a teljes műtét során. A művelet sokkolta az amerikai elnököt. Az orvos elmondta Nixonnak, hogy az ezüst tűt az akupunktúrás ponton átszúrták, és az áram meridiánokon való áthaladása lehetővé tette, hogy az érzéstelenítő hatás átterjedjen a fejre és a nyakra, így altatásként funkcionált. Szinte minden fájdalmat megszüntethet a Hegu pont.)

 

A Hegu pont továbbá egy szépségápolási pont. Az arcbőr problémái, például a bőr elszíneződése, a szeplők, a pattanások, a bőrpír, a bőrallergiák, a sötét karikák esetén minden nap mindkét kezével 30-50-szer masszírozhatja a Hegu pontot. Sokkal szebb lesz tőle egész arcunk.

 

A Hegu pont ezen kívül egy sürgősségi akupunktúrás pont. Ha sokat dolgozik az agyunk, fáradtak leszünk és szédülni kezdünk. A fáradság enyhítésére és a felfrissüléshez a Hegu pontot kell masszírozni.

 

Szédülés, ájulás, epilepsziás rohamok esetén szintén kezelheti a Hegu pontot, hogy felfrissítse agyát, és serkentse annak működését.

 

Hőguta vagy szélütés okozta ájuláskor, ha a beteg Hegu pontját két-három percig erősen masszírozzuk, a beteg felébredhet.

 

 

A masszázs és az akupunktúra a Hegu ponton könnyen kivitelezhető, mivel kezelése nincs meghatározott időhöz, évszakhoz, vagy egyébhez kötve. Könnyen kezelhető, és kiváló gyógyító hatással bír. Képzett orvos útmutatásával bárki elsajátíthatja ezt a módszert, ezért érdemes megtanulni és másoknak is továbbadni.

 

Egy dologgal legyünk nagyon óvatosak: terhes nőknél ezt a pontot nem szabad masszírozni, mert vetélést okozhat.

 

 

 

 

VASÁRNAP


7. Hol van a Hegu pont?

 

Most elmondom, hogy a kínai orvoslás szerint hol található és mi a funkciója a Hegu akupunktúrás pontnak (合谷穴).

 

A Hegu pont a Vastagbél Meridiánhoz tartozik. Fontos és könnyen használható pont. Miért hívják Hegu-barlangnak? Ez a hely a kezünkön egy völgy: két hegy közötti mélyedés. A Hegu azt jelenti, hogy a vastagbél meridiánjának qi-je és vére itt találkozik. Vagy másképp fogalmazva, a lyuk a tigris hüvelykujja és a mutatóujja között van. A hüvelykujj és a mutatóujj olyan, mint két hegy, és a tigris szája olyan, mint egy völgy. A Hegu-pont ebben van benne, innen ered a név. Az akupunktúrás pont helyét egyszerű meghatározni. Az első és a második kézközépcsont között van, a második kézközépcsont oldalának középpontjában.

 

 

 

Nyissa ki a hüvelykujjat és a mutatóujjat, és helyezze a másik kéz hüvelykujjának hegyét a tigris szájának arra pontjára, ahol az első és a második kézközépcsont találkozik. Fordítsa el hüvelykujját a képen látható módon. Ez a Hegu pont. A Hegu-pont egy "univerzális pont". A test több száz akupunktúrás pontja között a Hegu az, amelyet a legszélesebb körben használhatunk, és rendszerint gyógyító hatással bír. Nem túlzás azt állítani, hogy szinte minden betegséget képes gyógyítani. 


A teljes, interaktív, videós és írott segédanyagokkal kiegészített tanfolyam az alábbi linken érhető el:


AZ AKUPRESSZÚRA ALAPJAI