Hétfő

NAPI TÉMÁNK: A STABILITÁS

Hétfői témánk a stabilitás. Testünk folyamatosan üzen nekünk arról, hogy érzelmileg és mentálisan mi történik valójában bennünk. Testi-lelki stabilitásunkhoz kapcsolható szerveink: a csontok, fogak, vastagbél, és a belső elválasztású mirigyeink. Amint fent, úgy lent. A fizikai állapotunk tükrözi a lelki és mentális szinten végbemenő folyamatokat is. És ez fordítva is igaz – tehát minden szinten érdemes tennünk az egészségünkért.

HÉTFŐI EGÉSZSÉGÜGYI PRAKTIKÁNK

A kínai hagyományos orvoslás kiemeli, hogy hideg időben különösen fontos alsó végtagjainkat folyamatosan melegen tartani. Banális dolognak tűnik, mégis figyelnünk kell rá, hogy pl. még egy reggeli szellőztetés közben is takarjuk be lábunkat, vagy húzzunk téli zoknit. Az ifjabb hölgyek is tudatában kell hogy legyenek, hogy az évszaknak megfelelő viselet egészségük javát szolgálja, az egészséges test pedig bizony szebb. Ezért nyugodtan húzzanak téli harisnyát, a haspólót és a csípőnadrágot pedig végképp tartogassuk késő tavaszra! A hideg időben lelassulunk, izmaink feszesebbek lesznek, ami akár a keringés rosszabbodásához, ezáltal mindenféle fájdalmakhoz, asztmához és egyéb betegségekhez vezethet. Belső energiánkat, az ún. Qi-t ezért meg kell őriznünk úgy, hogy melegen – de nem forrón(!) – tartjuk teljes testünket. A leghidegebb napokon élvezzük otthonunk melegét, de ne zuhanyozzunk például túl forró vízzel, hiszen az kinyitja a pórusokat, ami által a pozitív, természetesen melegítő, ún. Yang energiánk elszökik a testből – ami hosszú távon levertséget és fázékonyságot okoz. Egy esti, meleg lábfürdő viszont nagyon jót tesz: elűzi a kóros fáradtságot és elősegíti a jó alvást is. A lábfürdő melegítő hatását fokozhatjuk még néhány csepp fahéjolajjal – vagy akár természetes fahéjjal is. Fontos tudni, hogy a saját testünk által termelt hő tartósabb, mint ha csak kívülről segítjük őt melegítéssel. A külső melegítés is szükséges, de akkor lesz igazán tartós a melegérzet, ha testünk is olyan állapotban van, hogy képes az ún. pozitív, melegítő, fényes Yang energiát termelni. Ezért aki alapvetően egészséges, inkább alkalmazzon hideg-meleg váltófürdőt, mint csak meleget, illetve sugárzó hő alkalmazása helyett viseljünk inkább réteges gyapjúruházatot. Mindig tartsuk továbbá észben, hogy a kínai orvosok azt mondják, akkor áramlanak a testben megfelelően az energia és a folyadékok, ha a láb meleg és a fej hűvös. Általában mindenre igaz az életben, hogy meg kell találni az arany középutat, ezért mindent csak módjával, egészséges mennyiségben szabad fogyasztani és gyakorolni!

A NAP POZITÍV ÁLLÍTÁSAI

Biztonságban vagyok. Egészséges vagyok. Testem erős, hajlékony. Gazdag vagyok szellemileg. Gazdag vagyok érzelmileg. Gazdag vagyok anyagi értelemben. Két lábbal állok a földön. Barátságban vagyok az anyagi világgal. Stabil vagyok testileg, lelkileg, szellemileg. Egyensúlyban vagyok minden szinten. Minden szükségletem ki van elégítve.

HÉTFŐI CHI KUNG GYAKORLATUNK: NAGY FA

Hétnapos sorozatunk első Chi Kung gyakorlata a Nagy Fa. Ez az az alapgyakorlat, mely bár egyszerűnek tűnik, mégis, rendkívüli hatékonysága miatt világszerte, csaknem minden belső energetikával foglalkozó harcművészeti edzésen, bemelegítés után ez a legelső gyakorlat. A televíziós sorozatunkban bemutatott tanítás elegendő ahhoz, hogy alapszinten el tudjuk végezni. A Tai Chi Emporium tanfolyamai pedig mély betekintést adnak ennek a gyakorlatnak a lényegébe.

Kedd

NAPI TÉMÁNK: ÉRZELMEK, ÖSZTÖNÖK, KREATIVITÁS

Keddi témánk az érzelmeink, legmélyebb ösztöneink, kreativitásunk. Testünk folyamatosan üzen nekünk arról, hogy érzelmileg és mentálisan mi történik valójában bennünk. Kreatív, ösztönös énünkhöz kapcsolható szerveink: a vese, a húgyhólyag, az ivarszervek. Amint fent, úgy lent. A fizikai állapotunk tükrözi a lelki és mentális szinten végbemenő folyamatokat is. És ez fordítva is igaz – tehát minden szinten érdemes tennünk az egészségünkért.

KEDDI EGÉSZSÉGÜGYI PRAKTIKÁNK

A keddi, kínai hagyományos orvoslásból merített egészségügyi praktikánk a vesékkel kapcsolatos. Biztos a mi nagymamánk is mindig mondták, és mi is folyton figyelmeztetjük gyermekeinket, hogy húzzák rá a derekukra a felsőjüket. Ezen kívül, érdekes módon a nyak melegen tartása is segíti a vesék egészségének megőrzését. A kínai orvoslás szempontjából, mikor a veséket említjük, többet értünk ez alatt, mint magát a szervet. A veserendszer magában foglalja a mellékveséket és a reproduktív rendszert is. Innen származik az életenergiánk. Ez erősíti és tartja egyensúlyban a csontokat és a fogakat, a hajat, a szexuális működést, a termékenységet. Ha ez a legmélyebb energia nincs egyensúlyban, az fáradtságot, fájdalmakat és hidegség-érzést okoz a hát alsó részében és a térdekben, gyakori lesz a vizelési inger, meddőség vagy impotencia alakulhat ki, szédülés, fülcsengés tapasztalható, érzelmi szinten félelem és bizonytalanság-érzés alakulhat ki. Tartsuk ezért melegen a hátunkat – különösen az idősek és a gyerekek. Egy hosszú szabású mellény kiváló erre a célra. Érdemes továbbá felkeresni egy kínai tradicionális orvost, aki segít megtartani, vagy – ha szükséges – helyreállítani az egészségünket. Mi magunk is tehetünk ezért. Finoman, kézfejjel, vagy úgynevezett „üres ököllel”, azaz lazán ökölbe szorított kézzel ütögessük néhány percig hátunkat! Az alhas szintje az a hely, ahonnan a legfontosabb energiák kiindulnak a testünkben. A kínai mesterek „első tűznek” is nevezik az itt fészkelő erőt. Talán emlékszünk arra, hogy egy pici baba hogyan lélegzik – csak a kis pocakját mozdítja, a mellkasa szinte mozdulatlan. Ez azért van, mert ő még csak ezt az ún. „első tüzet” aktiválták pici testükben. Hogy magunk is tele legyünk azzal az éltető energiával, ami a kicsi babákat olyan gyorsan megnöveszti, próbáljunk meg úgy lélegezni, mint ők! Csukott szájjal, az orron át, lassan, úgy, hogy csak a hasunk mozduljon, a mellkasunk lehetőleg ne. Óvatosan, hiszen amíg nem szokunk hozzá, ez furcsa érzés lehet. Töltsük meg bátran a testünket levegővel – de csak a hasunkat mozgatva! Nem kis feladat. Ha sikerül, előre gratulálok! Ezen kívül fogyasszunk olyan ételeket, melyek a vesét és a húgyhólyagot erősítik! Ilyenek a babok, a borsó, a zeller, az édeskrumpli és a cékla, továbbá a hajdina, az árpa, a köles és a szezámmag, sőt, még a tintahal is! De általában igaz az, hogy mindenféle piros és fekete étel jó a veséknek – különösen lassan párolva vagy főzve. Igyunk továbbá minél több meleg folyadékot! A tea tökéletes választás, legyen az csalánból, zsurlóból vagy medveszőlőlevélből – bár a kínaiak még forralt vizet is előszeretettel fogyasztanak. Nyugodtan próbálják ki Önök is! Általában mindenre igaz az életben, hogy meg kell találni az arany középutat, ezért mindent csak módjával, egészséges mennyiségben szabad fogyasztani és gyakorolni!

A NAP POZITÍV ÁLLÍTÁSAI

Végtelenül kreatív vagyok. Árad belőlem a teremtő erő. Ismerem a középpontomat. Szeretem a testem. Egészséges és izgalmas életet élek. Örömömet lelem az alkotásaimban. Bízom magamban. Egészséges mértékben megbízom másokban. Vonzó vagyok. Sugárzóan szép vagyok. Képes vagyok kifejezni testi szükségleteimet.

KEDDI CHI KUNG GYAKORLATUNK: A KAROK KITÁRÁSA

Hétnapos sorozatunk második Chi Kung gyakorlata a Karok Kitárása. Ez a gyakorlat a hétfőn bemutatott Nagy Fa kvázi folytatása. A televíziós sorozatunkban bemutatott tanítás elegendő ahhoz, hogy alapszinten el tudjuk végezni. A Tai Chi Emporium tanfolyamai pedig mély betekintést adnak ennek a gyakorlatnak a lényegébe.

Szerda

NAPI TÉMÁNK: AZ AKARATERŐ

Hét részből álló sorozatunk harmadik, szerdai epizódja az akaraterőről, az egészségesen asszertív viselkedésről, a magunkért való kiállásról szól. A keleti hagyományok szerint szerint ide tartozik az összes hasüregi szerv, illetve a vegetatív idegrendszer. Amint fent, úgy lent. A fizikai állapotunk tükrözi a lelki és mentális szinten végbemenő folyamatokat is. És ez fordítva is igaz – tehát minden szinten érdemes tennünk az egészségünkért.

SZERDAI EGÉSZSÉGÜGYI PRAKTIKÁNK

Szerdai, a kínai tradicionális orvoslásból merített egészségügyi praktikánk az emésztőrendszerrel kapcsolatos. Immunrendszerünk működése is nagyban függ attól, hogy az emésztőrendszerünk milyen állapotban van. Télen különösen fontos, hogy odafigyeljünk arra, mit eszünk. A kínai orvosok egyik legfontosabb tanácsa, hogy olyan ételeket együnk, amelyek melegen tartanak minket és támogatják a vese energiáit. A hideg és nyers ételek megemésztése hatalmas energiákat kíván, ezért ezeket ilyenkor jobb kerülni. A melegítő hatású fűszerek közül leginkább a szegfűszeg, a kömény és édeskömény, az ánizs, a chili, a curry, a szárított gyömbér, a fokhagyma, a koriander, a fahéj és a bors érdemel említést. A zöldségek világából a legfontosabbak a gyömbér, a hagymák, a cékla és a sütőtök. Ezen kívül fontosak a vörös húsok, továbbá mindenféle halak és kagylók. Gyakran főzzünk mindebből forró leveseket – és általában véve igyekezzünk a legtöbb ételt melegen tálalni! A gyümölcsök közül pedig az ősi tanítások leginkább a szilvát, gránátalmát, a gesztenyét és a csonthéjasokat ajánlják. Egy egyszerű, és finom téli leves a céklakrémleves. Igazán egyszerű elkészíteni: Hagymát dinsztelünk egy kis vajon, felöntjük vízzel, néhány darab kockára vágott céklát, kevés krumplit és esetleg egy kevés tenger gyümölcsét puhára főzünk benne, teszünk bele egy kis almát is, kevés sót és borsot, majd összeturmixoljuk. Ha szeretnénk, gazdagíthatjuk tejföllel – és kész is! A magas vérnyomásúak azonban ügyeljenek, hogy a túlságosan melegítő hatású ételekkel csak módjával éljenek, ezek ugyanis még télen is izzadást okoznak. Jó ötlet valamilyen minőségi multivitamint is szedni – ami ugyan nem kínai gyógyszer, cserébe mindenhol megvásárolható, nem túl drága, és a legtöbb hatalmas mértékben növeli a fizikai teljesítőképességet és a szellemi frissességet. Jómagam különösen ügyelek arra, hogy elegendő C és D vitamint, szerves cinket, némi echinaceát és – vegetáriánus lévén – vasat is fogyasszak. Javaslom, hogy menjenek be egy gyógyszertárba, és rakják össze egy profi gyógyszerésszel azt a vitamincsomagot, ami Önöknek a legmegfelelőbb. A megelőzés mindig milliószor jobb, mint utólag hozni helyre, ami esetleg elromlott. Általában mindenre igaz az életben, hogy meg kell találni az arany középutat. Mindent csak módjával, egészséges mennyiségben szabad fogyasztani és gyakorolni!

A NAP POZITÍV ÁLLÍTÁSAI

Önmagam vagyok. Sugárzóan erős vagyok. Egészségesen kiállok a magam érdekeiért. Sikeres vagyok mindenben, amibe csak belekezdek. Belső erőm legyőzhetetlen. Értékes vagyok. Akaraterőmet pozitívan használom. Elismerem mások erejét. Értékelem a saját képességeimet. Pozitív harcomat megharcolom. Erőmet a magam és a világ érdekében jó dolgokra használom.

SZERDAI CHI KUNG GYAKORLATUNK: A KAROK MEGEMELÉSE

Szerdai Chi Kung gyakorlatunk a Karok Megemelése. Ha jól végezzük, meglepő lehet, de olyan érzés, mintha nem is lenne szükségünk arra, hogy izomerőnket használjuk ahhoz, hogy karjaink vállmagasságig emelkedjenek. A televíziós sorozatunkban bemutatott tanítás elegendő ahhoz, hogy alapszinten el tudjuk végezni. A Tai Chi Emporium tanfolyamai pedig mély betekintést adnak ennek a gyakorlatnak a lényegébe.

Csütörtök

NAPI TÉMÁNK: A SZERETET

Hét részből álló sorozatunk negyedik, csütörtöki epizódjának témája a szeretet. A keleti hagyományok szerint ebbe a témakörbe tartoznak a mellkasi szervek, különösen a szív és a tüdő, illetve az immunrendszer is. Amint fent, úgy lent. A fizikai állapotunk tükrözi a lelki és mentális szinten végbemenő folyamatokat is. És ez fordítva is igaz – tehát minden szinten érdemes tennünk az egészségünkért.

CSÜTÖRTÖKI EGÉSZSÉGÜGYI PRAKTIKÁNK

Csütörtöki, a kínai tradicionális medicinából merített egészségügyi praktikánk a szívvel és a tüdővel kapcsolatos. Légzésünk minősége rendkívüli mértékben befolyásolja teljes egészségünket. Egy érdekesség, hogy a magyar „lélek” szó eredetileg rokon értelmű a „lélegzet”, „lehelet” szavakkal. Test és lélek között a legrövidebb út a lélegzet: az egészséges, mély, életet hordozó légzése való képesség. A helyes légzéstechnika megfiatalít, erősíti az immunrendszert. Belülről, úgy igazán fiatalít és erősít testileg-lelkileg. Erre akár a jóga, a Tai Chi, a Chi Kung, vagy egyéb módszerek is kiválóak lehetnek. A legegyszerűbb gyakorlat kiállni az ablakba, és mélyen, nyugodtan, kitárt karral venni egy jó mély levegőt, tüdőnket teljesen, kellemesen megtöltve. Aztán lassan kifújni – és most folytatni ezt a gyakorlatot pár percig. Persze, ha valaki forgalmas helyen lakik, inkább szaladjon ki a zöldbe, hogy ott szívjon friss levegőt: testünk meghálálja. Ha szennyezett a levegő ott, ahol élünk, érdemes lehet megfontolni egy légtisztító berendezés megvásárlását. A Tai Chi és Chi Kung gyakorlatok különösen akkor hatásosak, ha – ahogy a kínai mesterek mondják – csendes szívvel végezzük azokat. Igyekezzünk a gyakorlatokat lassan, de állhatatosan végezni, úgy, hogy testünk-lelkünk megnyugodjon közben! Lélegezzünk nyugodtan, folyamatosan, csukott szájjal, az orrunkon keresztül! Van még egy meditációs technika, ami személy szerint talán a kedvencem. Üljünk le kényelmesen. Lélegezzünk nyugodtan, nyugtassuk meg, lazítsuk el testünket, lelkünket, elménket. És most figyeljük meg szívünk tájékán a mélységes szeretet érzését. Ha nem sikerül elsőre, próbáljuk meg ezt a mély, meghitt, meleg érzést felébreszteni mellkasunk tájékán. Most növeljük meg ennek a szeretet-gömbnek a méretét. Mostmár akkora, mint mi magunk. Most legyen még nagyobb ez a szeretet. Töltse meg a házat, aztán az egész települést, az összes benne élő emberrel és minden egyébbel… igen, azokkal is, akikről eszünkbe sem jutott, hogy esetleg szerethetnénk őket. Most minden és mindenki beletartozik ebbe a szeretet-gömbbe. Ez nekünk és másnak is csak jót tesz. A szeretet nem azt jelenti, hogy el kell fogadnunk egy másik ember elfogadhatatlan viselkedését. A szeretet azt jelenti, hogy nyitva van a szívem minden és mindenki felé, mert az megtart és gyógyít. Ezzel a megértéssel tovább növelem a szeretet-gömböt, ami immár magában foglalja az egész országot… a Földet… a Naprendszert… a galaxist… és tovább tágulva az egész, végtelen világegyetemet. Maradjunk meg ebben a jó érzésben! Szívünkben – mint ahogy mindenki szívében – végtelen szeretet lakozik. Ez az a meditáció, amit akármennyit gyakorolhatunk, azzal csak jót teszünk magunknak és a világnak. Azért általában mindenre igaz az életben, hogy meg kell találni az arany középutat. Mindent csak módjával, egészséges mennyiségben szabad fogyasztani és gyakorolni!

A NAP POZITÍV ÁLLÍTÁSAI

Szeretem magamat. Szeretem a többi embert. Szeretem a világot. Minden érző lénnyel kapcsolatban állok. Együttérző vagyok. Szívből rá tudok mosolyogni a világra. Feltétel nélküli szeretetet sugárzok. Feltétel nélküli szeretetet kapok. Az élet minden kérdésére megtalálom a szeretet adta választ. Nyitott a szívem. Szeretettel fordulok a világ felé. Árad belőlem a szeretet.

CSÜTÖRTÖKI CHI KUNG GYAKORLATUNK: TEMPLOMUNK KAPUJÁNAK KITÁRÁSA

Csütörtöki Chi Kung gyakorlatunk a Templomunk Kapujának Kitárása. Ez egy gyengéd, mégis erőteljes tisztító gyakorlat, mellyel elküldjük magunkból a feszültségeket és helyette fényt engedünk a testünkbe. A televíziós sorozatunkban bemutatott tanítás elegendő ahhoz, hogy alapszinten el tudjuk végezni. A Tai Chi Emporium tanfolyamai pedig mély betekintést adnak ennek a gyakorlatnak a lényegébe.

Péntek

NAPI TÉMÁNK: A KOMMUNIKÁCIÓ

Hét részből álló sorozatunk ötödik, pénteki epizódjának témája a kommunikáció, a külvilággal és a többi emberrel való kapcsolódás. A keleti hagyományok szerint a kommunikációhoz kapcsolható szervek a nyakban és annak közvetlen környékén találhatóak. Ezek közül a legfontosabb a torok és a fül. Amint fent, úgy lent. Tehát a fizikai állapotunk tükrözi a lelki és mentális szinten végbemenő folyamatokat is. És ez fordítva is igaz – tehát minden szinten érdemes tennünk az egészségünkért.

PÉNTEKI EGÉSZSÉGÜGYI PRAKTIKÁNK

Pénteki, a kínai tradicionális medicinából merített egészségügyi praktikánk torkunkkal kapcsolatos. Ahogy kedden már megemlítettük, hideg időben különösen fontos, hogy ne csak a lábakat és a vesét, hanem nyakunkat is melegen tartsuk. Fontos tudni, hogy a keleti gyógyászat szerint energetikai szempontból a vesék és a torok közvetlen összeköttetésben vannak egymással. A téli hidegben a torokfájás az egyik leggyakoribb panasz. Ha rekedtek vagyunk, vagy fáj a torkunk, üljünk le kényelmesen egy meleg szobában, takarjuk be lábunkat és vesénket, majd nyakunkat lazán tartva lágyan tegyük két tenyerünket a torkunkra. Érezzük, ahogy a tenyereinkből áradó meleg átjárja nyakunkat. Lazuljunk bele ebbe az érzésbe, szeretgessük meg, melengessük át egész torkunkat. Ezenkívül négy akupresszúrás pontot is kezelhetünk. Mutató, vagy hüvelykujjunk begyével gyakoroljunk finoman nyomást az alábbi pontokra. A kéz hüvelykujjának a mutatóujj felé eső körömágy-szögletében, először az egyik, majd a másik kézen. Lassan, akár egy teljes percig masszírozhatjuk mindkét oldalon. Ezután az állkapocs-szöglet mögött masszírozzuk meg finoman nyakunkat. Vigyázzunk, hogy itt ne ujjheggyel nyomjuk meg ezt az érzékeny részt, hanem óvatosan, lágyan húzogassuk, melegítsük egész ujjunkkal ezt a felületet. Mindkét oldalon egyszerre folytathatjuk ezt 1 percen át. A harmadik pont a hüvelykujj és a mutatóujj felé haladó csontok által bezárt háromszögben van. Ezt is masszírozhatjuk oldalanként egy-egy percen át. Ha pontosan eltaláljuk ezt a pontot, az érzékeny lehet, de itt nyugodtan megnyomhatjuk magunkat egy kicsit erősebben, nem tudunk vele kárt okozni. A negyedik pont a második lábujj külső oldalán lévő körömágy-szögletében található. Ezt is nyugodtan masszírozzuk erőteljesebben, mindkét oldalt, 1 percen át. Különösen az első két pont kezelése fontos. Legyünk magunkkal gyengédek, de ismételjük ezt a kezelést akár fél óránként egészen addig, amíg a torokfájás el nem múlik. Fogyasszunk továbbá sok fokhagymát, hagymát és mézet! Ihatunk továbbá napi egy-egy pohár áfonyalevet – ami a torokpanaszok enyhítésén kívül a húgyúti fertőzéseknél is segíthet. Általában mindenre igaz az életben, hogy meg kell találni az arany középutat. Mindent csak módjával, egészséges mennyiségben szabad fogyasztani és gyakorolni!

A NAP POZITÍV ÁLLÍTÁSAI

Őszinte vagyok magammal. Őszinte vagyok a többi emberrel. Nyíltan fejezem ki magam. Könnyedén megosztom gondolataimat a többi emberrel. Tisztán, érthetően beszélek. Szívesen meghallgatok másokat. Képes vagyok az érzéseimet szavakba önteni. Szívesen beszélek sok ember előtt. Örömmel kifejezem sikereimet a környezetemben élőknek. Mindig ráérzek, hogy mikor kell másokat meghallgatni és mikor kell beszélni. Mások szándékát megértem, és a magam szándékát képes vagyok tisztán kifejezni.

PÉNTEKI CHI KUNG GYAKORLATUNK: A HOLD ELŐREHOZÁSA

Ez az izgalmas gyakorlat segít, hogy tudatalatti tartalmainkat épp olyan mértékben tudatosítsuk, ahogy arra készen állunk. A televíziós sorozatunkban bemutatott tanítás elegendő ahhoz, hogy alapszinten el tudjuk végezni. A Tai Chi Emporium tanfolyamai pedig mély betekintést adnak ennek a gyakorlatnak a lényegébe.

Szombat

NAPI TÉMÁNK: AZ INTUÍCIÓ

Hét részből álló sorozatunk hatodik, szombati epizódjának témája az intuíció. Az intuíció területéhez hozzárendelhető szervek a fej a rajta lévő érzékszervekkel és a központi idegrendszerrel együtt. Amint fent, úgy lent. Tehát a fizikai állapotunk tükrözi a lelki és mentális szinten végbemenő folyamatokat is. És ez fordítva is igaz – tehát minden szinten érdemes tennünk az egészségünkért.

SZOMBATI EGÉSZSÉGÜGYI PRAKTIKÁNK

Szombati, a kínai tradicionális medicinából merített egészségügyi praktikánk az alvásminőséggel és az intuícióval kapcsolatos. Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, a természettel harmóniában kell maradnunk, és az évszaknak megfelelően élnünk ahhoz, hogy a lehető legjobban ki tudjuk aknázni az év adott időszakának erejét. A tél a pihenés időszaka. A nappalok rövidek, az éjszakák hosszúak. A kínai bölcsek szerint érdemes a Nappal együtt kelni és korán lefeküdni – tehát többet aludni, mint nyáron. Kerülni kell a haragot és minden egyéb erős érzelmet. Annyit kell a napon tartózkodni, amennyit csak lehet. Minél több energiát gyűjtünk, és minél bölcsebben használjuk ezt fel, annál kipihentebbek maradunk, mire megérkezik a tavasz. Késő délután már csak nyugodt tevékenységeket és nyugtató ételeket együnk. Kerüljük az aktív sportot, ne igyunk energiaitalt, kávét, kerüljük a fekete és zöld teát. A könnyű vacsora és az elalvás közt teljen el legalább 2 óra! Lefekvés előtt már ne használjunk elektromos eszközöket, hiszen a monitorok, telefonok, laptopok, tévék képernyőjéből érkező kék fény nehezíti az elalvást. Emiatt éjjel álmatlanabbak, napközben pedig kimerültebbek lehetünk. Az elektromos készülékek helyett olvassunk inkább egy jó könyvet. Hallgassunk nyugtató zenét, meditáljunk, esetleg végezhetünk légző- vagy finom, óvatos nyújtógyakorlatokat. Igyekezzünk teljes sötétséget teremteni a hálószobában. Kapcsoljuk ki az éjjeli lámpákat is, és használjunk redőnyt, vagy húzzuk be a sötétítő függönyt. Aludjunk kényelmes testhelyzetben! Az ágy ne legyen se túl puha, se túl kemény. Jól takarózzunk be! Az alváshoz a 18-19 fokos hőmérséklet ideális a szobában. Az ellazult test és elme jó alap ahhoz is, hogy intuíciónkat fejlesszük. Az álmok füzetbe jegyzése önmagában segít, hogy közelebb kerüljünk ahhoz a finom rétegünkhöz, ahol sokkal többet érzékelünk a világból, mintha azt csupán öt érzékszervünkkel tennénk. A hatodik érzék fejlesztésére kitalálhatunk magunknak mindennapi játékokat is: Amikor csengetnek, találjuk ki, ki áll odakint és mit szeretne. Ugyanezt egy telefonhívással is el lehet játszani. Vagy érezzük meg, milyen hangulatban van egy ismerősünk, majd hívjuk fel és kérdezzük meg! Vagy tippeljük meg, milyen színű lesz a legközelebb előttünk elhaladó autó – vagy próbáljuk meg a rendszámának egy részletét látni lelki szemeink előtt! Ezek mind szórakoztató, ártalmatlan játékok. Érdemes is így kezelni őket. Intuíciónkat – csakúgy, mint minden egyéb képességünket – csak jó dolgokra, önzetlenül szabad használni. Általában mindenre igaz az életben, hogy meg kell találni az arany középutat. Mindent csak módjával, egészséges mennyiségben szabad fogyasztani és gyakorolni!

A NAP POZITÍV ÁLLÍTÁSAI

Született bölcsességemet jóra használom. Képes vagyok a többi ember nézőpontjából is látni minden helyzetet. Megértem az élethelyzetek valódi értelmét. Intuitív vagyok. Jó a megérzőképességem. Meg tudom különböztetni a fantáziáimat a megérzéseimtől. Örömmel tölt el, hogy felelősséget vállalok a saját életemért. Kapcsolatban vagyok az univerzum egyetemes bölcsességével. Saját belső bölcsességemet képes vagyok mindenki javára fordítani. Bízom a megérzéseimben. Folyamatosan arra törekszem, hogy megismerjem valódi természetem.

SZOMBATI GYAKORLATUNK: MEDITÁCIÓ

A mai gyakorlat kakukktojás. A TV-műsorban megismert meditáció elsősorban intuíciónkat fejleszti. Hasonló, bár hosszabb meditációk különböző témakörökben tanfolyamaink anyagaiban is megtalálhatóak.

Vasárnap

NAPI TÉMÁNK: A MINDENSÉGGEL VALÓ KAPCSOLAT

Hét részből álló sorozatunk hetedik, vasárnapi epizódjának témája a JóIstennel, vagy az univerzummal való kapcsolat. A keleti hagyományok szerint az ehhez a területhez kapcsolódó szervek a nagyagy és a hipofízis. Amint fent, úgy lent. Tehát a fizikai állapotunk tükrözi a lelki és mentális szinten végbemenő folyamatokat is. És ez fordítva is igaz – tehát minden szinten érdemes tennünk az egészségünkért.

VASÁRNAPI EGÉSZSÉGÜGYI PRAKTIKÁNK

Vasárnapi, a kínai tradicionális medicinából merített egészségügyi praktikák bőrünkkel kapcsolatos. A hideg, szeles időben könnyen kiszáradhat a bőrünk, esetleg fájdalmas, vöröses, repedezett is lehet. Az arcunkra lehetőleg illatosító anyagoktól mentes krémet válasszunk. Ne csak rákenjünk a kezelendő bőrfelületre, de gyengéden masszírozzuk be a mélyebb rétegekbe. A szabadtéri elfoglaltságokhoz érdemes úgy felvinni a bőrre, hogy a krém ne szívódjék fel teljesen, hanem képezzen vékony filmréteget, hogy aktívan védelmezze bőrünk felszínét is. Használjunk nyugodtan ajakírt is! Hetente egyszer gőzölhetünk, vagy hagyományos módon, forró fazék fölött inhalálhatunk is. A kínai nők a gőzölés után gyakran masszírozzák jáde kővel arcukat, amiről azt állítják, hogy fokozza a keringést, feszesíti a bőrt, ránctalanító hatása van, méregtelenít és jobban felszívódnak tőle a kozmetikai termékek. Ez a gőzölés után azért is tesz jót, mert a meleg után a kő sima hűvöse stimulálja a bőrt. Ez után következhet egy arcpakolás. Na, ne gondoljunk valami drága kozmetikai termékre! Télen minden korosztálynak a legjobb, ha egyszerűen sertészsírral kenjük be bőrünket. Ha fokozni szeretnénk a hatást, egy evőkanál zsírt keverjünk össze egy tojássárgájával. Meglátjuk, csodákat tesz a bőrünkkel! A kezünknek szintén jót tesz a disznózsír. A száraz, vöröses, esetleg már sebes bőrt bizony ez gyógyítja meg a leggyorsabban. Ha nem túl száraz a bőrünk, átdörzsölhetjük a kezünket egy, a kínaiak által gyakran készített házi csodaszerrel: meleg vízben keverjünk el némi sót, fehér rizst és kevés ecetet. Mártsuk bele kezeinket a meleg folyadékba, és a rizsszemekkel dörzsölgessük meg kezeink bőrét, hogy a legfelső réteget finoman leradírozza. Ezután szárítsuk meg kezeinket, majd kenjük be disznózsírral. Éjjelre akár vékony cérnakesztyűt is húzhatunk. Reggelre selymesen puha lesz a bőrünk. Hallottuk talán mi is gyerekkorunkban, hogy napi száz kefehúzás a hajon csodákat tesz. Mivel a fejbőr tele van úgynevezett meridiánokkal, rengeteg akupunktúrás ponttal, az ősi kínai orvoslás is kiemelt figyelmet szentel a fésülködés szerepének. A természetes anyagból készült fésű, vagy hajkefe stimulálja a fejbőrt. Figyeljük meg, fésülködés közben hol érzünk esetleg fájdalmat! Az érzékenyebb pontokat masszírozzuk át ujjbegyeinkkel egészen addig, míg a finom dörzsölés hatására elmúlik a fájdalom. Az esetleges kis bőr alatti csomócskákat különösen fontos elmasszírozni. Így érhetjük el, hogy a fejünk tetején, és ezzel teljes testünkben ismét szabadon áramoljon a Chi (Qi), azaz az életenergiánk.

A NAP POZITÍV ÁLLÍTÁSAI

Bizalommal fordulok Isten felé. Kapcsolatom tiszta a természettel, Istennel, önmagammal. Egy vagyok a mindenséggel. harmóniában vagyok az Univerzum erőivel. Harmonikus vagyok kívül és belül. Szabad vagyok. Teljes vagyok. Minden szinten egészséges vagyok. Istennel egy vagyok. Mindennel folyamatos kapcsolatban állok. Magam vagyok a Mindenség.

VASÁRNAPI CHI KUNG GYAKORLATUNK: FELHŐ KEZEK

Ezt a gyakorlatot hajnalonta, Kína-szerte minden parkban láthatjuk, ahogy idős emberek végzik, hogy feltöltődjenek energiával. A televíziós sorozatunkban bemutatott tanítás elegendő ahhoz, hogy alapszinten el tudjuk végezni. A Tai Chi Emporium tanfolyamai pedig mély betekintést adnak ennek a gyakorlatnak a lényegébe.